A A

Rapport Openbaar Vervoer

Samenvatting

Voor specialistische gezondheidszorg zijn de Schijndelse senioren aangewezen op de regionale ziekenhuizen Jeroen Bosch (locaties Den Bosch en Boxtel) en Bernhoven (locatie Veghel). Indien een beroep moet worden gedaan op verzorg- en/of verpleeghuis dan is het niet van zelfsprekend dat dit in Schijndel kan worden gevonden. Regelmatig komt het voor dat Cunera (Heeswijk-Dinther) en/of Liduina (Boxtel) als alternatief worden aangeboden. De bereikbaarheid van de locaties is een belangrijk aspect om te komen tot de juiste keuze.

Om een idee te krijgen van de mogelijkheden binnen het openbaar vervoer, zijn naast het reguliere Openbaar Vervoer ook het gebruik van de OV-chipkaart, de regiotaxi en Valys in het onderzoek betrokken.
De bereikbaarheid van buurgemeenten Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode kan voor de toekomst van belang zijn, daarom is de Openbaar Vervoer verbinding met deze gemeenten meegenomen in het onderzoek.

De bereikbaarheid van zieken-, zorg- en verpleeghuizen waar de Schijndelaar op is aangewezen is in het algemeen redelijk tot goed. De uitzondering is verpleeghuis Cunera; de bereikbaarheid van Heeswijk-Dinther is verre van acceptabel. Op dit moment is het alternatief de duurdere regiotaxi.

Hoewel “enkele reis” kaartjes in de bus te koop zijn, is het gebruik van de OV-chipkaart aan te bevelen. De kaart is eenvoudig in gebruik en biedt diverse 65+ voordelen.

Aanbevelingen.
De resultaten laten zien dat er op korte termijn aandacht moet zijn voor:

Een directe (buurt)bus verbinding naar Cunera in Heeswijk-Dinther.
Het dienstrooster van de buurtbus Schijndel-Boxtel-Best. Uitbreiding van 5 dagen naar 7 dagen per week is gewenst.
Partners van bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen, die voorheen tegen aangepast tarief konden meereizen met bv. Regiotaxi. Stel hen een vervoerspasje ter beschikking als tegemoetkoming in de extra reiskosten die gemaakt worden in verband met bezoek.
Geïnteresseerd in het gehele rapport? Download hier