A A

06-04-2016 | Seniorenraad presenteert 'hufterproof' sleutelkluisje

Tekst :Angeline Vermeer ~  Foto's: Henk van Abeelen


Op maandagmiddag 4 april heeft de Seniorenraad een voorstel gepresenteerd aangaande inbraakbestendige sleutelkluisjes, bedoeld voor mensen met een zorgindicatie. Een gesprek met Jan van Oort en Anton Minneboo, beiden van de projectgroep sleutelkluisjes.
"Vaak wordt uit zuinigheid een sleutelkluisje zonder keurmerk aangeschaft."

Waarom hebben jullie deze informatiebijeenkomst georganiseerd?
"De bijeenkomst is bedoeld voor afgevaardigden van woningcorporaties, gemeente en zorginstellingen. Wij als Seniorenraad hebben de opdracht gekregen van de belanghebbenden om een goed en veilig sleutelkluisje te zoeken. Steeds meer mensen hebben behoefte aan zo'n kluisje, men blijft langer thuis wonen en ontvangt zorg aan huis. Wanneer zorgvragers niet (meer) in staat zijn om zelf de deur open te maken voor de zorgverleners, is een kluisje vaak de oplossing."

Wanneer schaf je een sleutelkluisje aan?
“Er zijn allerlei producten in de handel en mensen zien door de bomen het bos niet meer. Vaak wordt uit zuinigheid een sleutelkluisje zonder keurmerk aangeschaft. In het verleden is er een aantal keer ingebroken bij ouderen in onze gemeente. Daardoor steeg de vraag naar een veilig product. Wij hebben gedegen onderzoek gedaan naar de verschillende modellen kluisjes en hebben een geschikt model gevonden met SKG keurmerk. Het beoogde kluisje voldoet aan de voorwaarden en is uitvoerig getest. Door middel van een cijfercode kan het kluisje worden geopend en de sleutel worden gepakt. Dit model is bijna honderd procent inbraakveilig. Het duurt minimaal vijf minuten om het open te breken, die tijd heeft een inbreker doorgaans niet.”

Wat kost zo'n kluisje?
"Zorginstellingen Vivent en Laverhof onderzoeken wat de exacte kosten zijn. Bij het huren van een kluisje gaan we uit van vijftig euro aansluitkosten en zes euro huur per maand. De gemeente onderzoekt nog of mensen de kosten kunnen terugkrijgen via de WMO. De kluisjes kunnen ook worden gekocht. De aanschafprijs ligt rond de tweehonderd euro.
Het kan dan worden aangeschaft bij de plaatselijke slotenmaker en ijzerwarenhandel."

Wie komt er in aanmerking voor een sleutelkluisje?
"Niet iedereen kan een dergelijk kluisje huren. Het gaat om mensen met een zorgindicatie die zijn aangesloten bij de zorginstellingen. Momenteel zijn dat ongeveer honderd mensen in Schijndel. Dit aantal zal zeker stijgen, mensen blijven steeds langer zelfstandig wonen."

“De gemeente onderzoekt nog of mensen de kosten kunnen terugkrijgen."

Waar kan ik een kluisje aanvragen?

"De bewoner blijft zelf verantwoordelijk voor de aanvraag en plaatsing van een kluisje. Het kan wel via de zorginstelling worden aangevraagd. Woningbouwvereniging Huis en Erf is akkoord met het plaatsen van het kluisje aan de gevel, er moeten toch flinke gaten in de muur worden geboord. Welzijn de Meierij kan wellicht iets betekenen bij het plaatsen van de kluisjes."

Bron: DeMooiSchijndelKrant 6 april 2016Het volledige rapport met aanbevelingen Sleutelkluisjes kunt u hier downloaden.
Dominique den Brok (Laverhof), Gerard Luijten (Welzijn De Meierij), Angelque Vugts (Vivent), weth. Eus Witlox, Frans van Oorschot (Vz. Seniorenraad)
Dominique den Brok (Laverhof), Gerard Luijten (Welzijn De Meierij), Angelque Vugts (Vivent), weth. Eus Witlox, Frans van Oorschot (Vz. Seniorenraad)
Terug