A A

17-11-2010 | Deken Baekershof wint Smart Homes Award

Marlieke Hikspoor

 

Op woensdag 17 november 2010 ontving Slimme zorgproject Deken Baekershof uit Schijndel de Smart Homes Award. Reden hiervoor is dat het project met haar domotica voorzieningen bijdraagt aan de kwaliteit van wonen en leven van bewoners. Het project is ontwikkeld door Huis & Erf, Stichting Verenigde Zorgcentra Schijndel, Welvaarts en Smart Homes. In het woongebouw Deken Baekershof worden in totaal 55 appartementen gebouwd. Hierin zijn domotica en beeldschermcommunicatie geïntegreerd, 16 appartementen worden inmiddels ruim een jaar bewoond.

Bewoner centraal
Op woensdag 17 november presenteerde Huis & Erf het Slimme zorgproject Deken Baekershof aan een onafhankelijke jury. Samen met twee andere genomineerden, te weten ‘Nieuwbouw Ruijschenbergh’ uit Gemert en ‘De Posten’ uit Enschede, streden zij voor de eerste plaats. Deken Baekershof kwam als winnaar uit de bus omdat het project specifiek gekeken heeft naar de behoefte van de bewoner. “Daarnaast is het proces zeer uitgebreid gedaan, van behoeftenonderzoek tot evaluatie. Verder worden belangrijke stakeholders bij het project betrokken”, aldus Remco Klaassen, voorzitter van de jury.
Projectleden Slimme zorg Deken Baekershof uit Schijndel met de Smart Homes Award.
Zelfstandig wonen
In woongebouw Deken Baekershof wonen sinds 2009 16 appartementen zelfstandig bewoond door senioren. Via een beeldscherm kunnen bewoners beeldbellen met buren, hun kinderen en (mantel)zorgers. Andere toepassingen zijn zorgalarmering en plaslooprouteverlichting tegen valongelukken. “Door het bieden van deze toepassingen kunnen we ouderen langer zelfstandig laten wonen in hun vertrouwde omgeving”, aldus André Phiferons, directeur-bestuurder Huis & Erf. Het project is een pilot om te kijken of in de toekomst deze toepassingen ook breder in gezet kunnen worden in bestaande bouw.

Voorbeeldproject
Eerder al is het project Deken Baekershof in Schijndel in het kader van Slimme zorg, een initiatief van de Provincie Noord-Brabant, benoemd tot een van de voorbeeldprojecten van Slimme zorg. Hiermee ontving het project een subsidie. Het doel van de provincie is om Brabant middels ict-oplossingen klaar te maken voor de groeiende zorgvraag. Door de vergrijzing en de afname van zorgkrachten staat deze ter discussie. “Wat ik bijzonder vind aan dit project is dat de gebruikers actief betrokken. De projectleden willen leren en sturen ook telkens bij, waar nodig. Daarnaast durven zij over hun eigen kaders heen te kijken”, aldus Arian van Hoof, coördinator Slimme Zorg Provincie Noord-Brabant.
Terug